Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

Forside

DBF Nyheder

Breyer Nyheder

Spørgsmål & Svar

Artikler

- Det grundlæggende i hobbyen

- Hvad er en model heste klub?

- Det hele er i navnet

- Stamtavle tildeling – Hvad er det hele for noget?

- Hvad er et godt billede til Foto Shows?

- Hvordan deltager jeg i et foto show?

- Du kan holde et Foto Show – Basis tricks

- En introduktion til Live show

- Breyer Guiden til planlægning af et Live Show

- Grundlæggende viden om Model Heste Shows for begynderen

DBF konkurrencer

Sponsorer & Links

Events og Messer

Forum

Rubrik annoncer

Fotogalleri

 

Fotografering til shows - Udstyr, rigtigt & forkert

 

(Billederne i denne arktikel er fundet ved søgning på nettet.) Over en længere periode, har jeg haft anskaffet mig det rigtigt udstyr til at fotografere, det er i hvert fald ikke noget man går ud og køber ”bare sådan”. Et hvilket som helst kamera kan bruges, så længe du kan bruge de filtre der skal til, for at fotografere model heste.

Jeg vil anbefale et spejlrefleks kamera, hvad enten det er almindeligt eller digitalt. Du kan bruge hvilket som helst mærke, men du får ofte hvad du betaler for, især med kameraer. Men det er også en smagssag hvad man foretrækker. Jeg foretrækker selv Nikon, dad et har en fin farvebalance i billederne, også i de digitale kameraer. Men Canon eller Minolta er også godt med, som er bedre til at betale. Du skulle, på det kamera du burger, være istand til at justere lukketiden, dybden af billedet, og slå det automatiske fra sådan at du kan tage billeder manuelt. Ved at sætte dybden og lukkehastigheden får du automatisk mere kontrol over dit kamera, og en bedre chance for at få det bedst mulige billede.

De filter du får brug for som absolut basis filter til din fotografering af dine modeler er et UV-filter og et Circular Polarizer filter. (Igen, du får hvad du betaler for – Jeg anbefaler B&W's mærke til filter. De er utroligt stærke.) UV filtret er et generelt all-round filter, det anbefales at have dette på dit kamera hele tiden. Det gør dine billeder skarpere, men det beskytter også din kamera linse. Circular Polarizer filter, sørger for at holde de skinnende dele på din model need (matte), sådan at du får det bedst mulige billede af din model. Du drejer simpelthen filtret rundt indtil du har det ”mindst skinnende” af din model, og tager så billedet. Desuden giver det også mere dybde i din model ved brug af dette. (se eks. 1 – uden filter & 2 med filter nedenstående , Den same model er brugt sådan at du kan få en ide om hvad dette filters function er).

Dette filter bør altid bruges, når du fotograferer modeler. Men det er også fremragende til at fotografere vand, glas og skyer med, da det reducerer blankheden på vand og glas, samt fremmer skyformationerne, de fremstår meget tydeligere og flottere, end hvis du ikke brugte dette filter.

En god invistering er en filter/kamera rense sæt. Dine filtre kan ikke renses med almindelig glas puds, da dette kan efterlade en fedtet hinde. Du kan også risikere at ridse dine filtre, og linse. Det ville jo være en skam, når du nu har investeret i det. Så få det rigtige udstyr, det sparer dig for en masse uheld, og frustrationer senere. En mikrofiber klud er det bedste til at rense linserne med. Spørg hos din fotoforhandler hvad de anbefaler. .

Det sidste jeg vil anbefale at investere i er en tripod, det er en fantastisk ting, hvis du hard et med at ryste lidt på hænderne. Tripoden sikrer at dit kamera star stille. Selv på overskyede dage er det et pluds, fordi, du har store chance for at få det rigtige billede, uden at ryste billedet. Hvis du ikke har en tripod er der kun en ting og gøre, når du fotograferer, ned på maven i skidtet! Helt ned på maven så du ser billedet fra din models vinkel, ingen ”helikopter” billeder!

Dog er den sidste metode noget hård for din ryg og arme, så hvis du kan, så lav en opsætning på et bord, og brug tripoden til kameraet. Sæt tripoden i niveau med bordet. Sigt med den laveste af skruerne til indstilling, og put en tommelfinger under skruen. Juster benene mens de stadig er samlet, så har du den helt rigtige højde til fotografering af dine modelheste.

(Se eks. 1 & 2 hvordan du justerer din tripod korrekt)

Når du nu har et nyt kamera, eller ikke har brugt det i lang tid, så forvent ikke super billeder de første 10 gange. Det virker simpelthen ikke på den måde. Læs altid bruger manualen igennem, og hav det ved siden af dig når du fotograferer. Er du i tvivl kan du så altid slå op i denne. Det tager tid at lære at bruge et nyt kamera. Lad være med kun at fotografere modeller, fotografer alt hvad der rører sig, blomster, mennesker, dyr, ja faktisk gå ombord id et hele! Har kameraet en zoom function, så prøv den, og bliv fortrolig med den, find ud af i hvilke situationer at den virker bedst for dig. Men en zoom vil ikke altid være skarp hvis den er for tæt på objektet. (see eksemplerne her , 1- forkert & 2- korrekt)

Hvad der ser godt ud i linsen, vil ikke automatisk se godt ud, når filmen er fremkaldt. Så leg med kameraet i et stykke tid, før du forventer vinder billeder. Ja, det er et hårdt, men meget belønnende arbejde, når det så lykkedes! Husk, jo bedre du kender dit kamera, jo bedre kan du undersøge de skjulte ting, jo bedre billede vil du få. Så simpelt er det faktisk. Vær ikke bange for at prøve noget nyt med dit kamera, igen jo mere du prøver. Jo bedre lærer du det at kende, hvilket giver markant bedre billeder!

Hvad med at tage billeder i regnvejr af mine modeller? Et stort fy fy! Intet kamera kan lide van dog det vil ødelægge det. Mekanikken vil ruste. Når vandet først er kommet ind, kan det tage op til et år, før det er ude igen. (med mindre du bruger de 1500-2500 det koster for at få det renset, alt efter hvad skade der er sket)vand sidder i alle hjørner og ting, og gør at de meget fint følende dele ruster, der gør at det ikke virker korrekt. Så! Med mindre du vil købe et helt nyt kamera, så hold det langt væk fra vands rækkevidde.

Hvad med billeder af mine modeller ved stranden? Tja, med mindre du har lyst til at investere i et nyt kamera 2 dage senere, så hold dte væk fra stranden! Brug et engangs kamera for disse billeder hvis du vil prøve det. Sand og kamera er en virkelig dårlig kombination. Sand er lige så skadeligt som vand. Sand kommer ind i kameraet, ofte ved de bevægelige dele, for der efter at arbejde sig ind til de mere følsomme dele. Det kan ødelægge et kamera til flere tusinde kroner på få timer. Igen kan det renses, men det er en dyr fornøjelse og der er ikke nogen garanti. Så, vær smart og tænk dig om før du bruger det. Brug et engangs kamera ved stranden, der er virkelig ikke risikoen værd at få det dyre kamera ødelagt af vand og sand.

Når du fotograferer udenfor, så tag dine billeder mellem kl 09.00-11.00 om formiddagen, eller efter kl 14.30 og frem til det begynder at live mørkt. Nu undrer du dig nok over hvorfor disse tidspunkter er vigtige? Mellem kl 11.00 og 14.30 er det middags solen, hvilket betyder at solen er på det højeste punkt på himmelen. På solbeskindte dage er der ingen afskærmning fra skyer til at holde lyset mere blødt (eller afbalancere det), du får den for fuld styrke på dette tidspunkt af dagen. Dette ”brænder” farverne på dine billeder ud, gør den alt for stærke og skarpe i kontrasten, og farverne på modellen vil være urealistiske og forkerte. Fotografer gerne på en lettere overskyet dag, i ovenstående tidsrum, og du vil få et meget mere afbalanceret billede.

For det bedst mulige billede, anbefales det at finde et skyggefuldt sted, med en rolig og ikke forstyrrende baggrund. Et solbeskindt sted med en rolig baggrund virker også, så længe du har solen i ryggen og husker at tage foto tidspunket med i beregning.

Find et sted hvor der er læ når du fotograferer. Intet er mere ærgerligt end at få din dyre model blæst omkuld og evt. ridset af et vindstød.

For at vise dette er der her brugt den same model i forskellige baggrunde og lys for at give dig en ide om hvad der snakkes om.

Et andet problem når man fotograferer model heste, er at fotografere ”op mod lyset”. Hvis det er lavet for sjovt op imod en solnedgang, kan det give en fantastisk effekt, såfremt at du stadig kan se detaljerne af din model. Hvis det bliver gjort ved højlys dag er det et stort fy fy, billedet vil bliver over eksponeret, og baggrunden vil være så stærk at den vil stjæle alt for meget opmærksomhed fra modellen. Man skal aldrig tage den slags billeder til en foto konkurrence.

Det kan give en smuk effekt til ren kunst, men er ikke at ønske til et foto show.

For kunstskatten, eller bare for sjov, er en model der står som en silhuette op mod en solnedgang et smukt billede, ingen tvivl om det. Men husk at hele ideen med et foto show konkurrence, er at dommeren kan se din model så klart som muligt, og fra dens bedste side. Det vil sige du skal tage billedet lige fra modellens side, så man kan se så meget af den som muligt, men med mindst mulige skygger så hele modellen kan ses. Ovenstående er korrekte, men vælg en rolig baggrund, nedenstående er forkerte og bør ikke bruges til shows.

Sidst men ikke mindt er det vigtigt hvad slags film du burger. Fuji er fremragende, men de har tendæns til at have et mere ”grønligt” skær på billederne, når de er fremkaldt. Så derfor ville jeg til fotografering af modeller vælge Kodak, da denne film har en mere vel afrundet farveskala. Skal du ud i naturen og leget med dit kamera f.eks i skoven, så vælg helt klart Fuji for bedste kvalitet.

Brug aldrig mere end 200 ASA når du fotograferer. F.eks. 1200 ASA og 800 ASA bliver brugt til billeder om aftenen/natten, 400 ASA er for action billeder, ex af en levende hest, eller fodboldkamp. 400 ASA er ikke anbefalelsesværdig til modeller, da kornene i filmen er alt for grove, der efterlader dig med at grumset billede. Det helt klart bedste valg er 100 ASA til solbeskindte dage, og 200 ASA til dage der er overskyede. Jo lavere ASA du bruger jo skarpere bliver dit billede når det er fremkaldt. Bruger du en tripod, er der ikke nogen grund til at du ikke kan bruge 100 ASA hele tiden.

Til Foto Shows skal du have et billede der er skarpt og klart, det er en klar kendsgerning at jo bedre billede, jo bedre chance har du i showet for at vinde. Dommeren kan jo ikke dømme din model hvis han/hun ikke kan se den.

En anden meget almindelig fejl er græs. Ja, du har set rigtigt! Hvad der måske vil se godt ud at placere modellen i græs, fra dit synsvinkel, vil ikke se godt ud fra et dommer synspunkt, eller når fremkaldt. Husk, græsset er jo ikke i skala til modellen! Så du ender med at have en fin model omringet af elefantgræs. Dette fanger enhver dommers øje, og dit billede vil ikke blive placeret, har du så også taget billedet fra ”helikopeter” vinklen, så har du et virkeligt problem. Jeg vil foreslå at få fat i en græsmåtte, som man kan købe i diverse hobby forretninger, de er billige og holder i rigtig lang tid, hvis man passer på dem. (Se nedenstående for græs Eks. 1 – forkert & 2 - korrekt)

Du kan bruge sand også, det er helt fantastisk som underlag. Fuglesand er ofte for lyst, men du kan købe forskællig farvet sand i hobby forretningerne. Hvis du køber en pose med lyst sand og on pose mørkt, som du blander, så har det den korrekte farve. Og hvis du gemmer det efter hver session, så holder det i rigtig mange år! Du spreder et fint lag på overfladen, det skal ikke være flere cencimeter tykt. Igen er det et skala problem, mange bliver revet med og bruger masser af sand, så modellen står i sand til op over koderne. Det er helt forkert, husk kigger du på en rigtig hest vil dne kun være et par cencimeter nede i jorden eller sandet. Det betyder i model heste verdenen, et par milimeter. (Se nedenstående Eks. 1 forkert & 2 - korrekt)

Det er meget simpelt, det billede der er mest korrekt vil vinde, hvis det er mellem 3 meget lige modeler. Du kan forsikre dig at det billede, der er mest korrekt, bliver det der løber af med præmierne! Du kan lave en opsætning som du selv synes, men igen, den opsætning der er mest realistisk og viser modellen til dens fordel, vil vinde klassen. Man kan selv vælge om man vil bruge en naturplakat som baggrund eller ej, eller et hegn, men hvis du bruger det, så vær sikker på det er i den korrekte skala! Intet fanger dommerens øje mere end en baggrund der ikke er i korrekt skala.

Helikopter vinklen, hvad er det? Dette var den gammeldags metode til at fotografere model heste på tilbage i 70'erne (nej jeg laver ikke sjov med dig!), og det var fuldt acceptabelt på det tidspunkt, men det vil slet ikke kunne gå i vore dages hårde konkurrence.

Helikopter vinklen er når modellen bliver fotograferet ovenfra eller delvist ovenfra. Hvad der referes til some ”muse vinklen” er lige så forkert! Det er når du tager billedet af modellen nedenfra. Det giver modellen vildt lange ben og mikro hoved, hvilket ikke er eftertragtet. Så det er lige så forkert som Helikopter vinklen.

Den korrekte made at tage billedet på er lige fra siden, fra modellens højde (se tidligere for opstilling)

Se nedenstående for billede i korrekt skala og opsætning

 

 

Det var så om udstyr, hvad man bør, og ikke bør. Så nu er det bare med at komme i gang og udforske dit kamera! Husk det skal være sjovt! Held og lykke.

 

*Artikel af Dansk Breyer Forening 2008 . Denne artikel må ikke bruges uden Dansk Breyer Forening's skriftlige tilladelse.